N A A I W E R K

van oude stof tot nieuwe jas

Naaien is mij met de paplepel ingegoten. Als jong meisje leerde mijn moeder mij met de hand een klein zakje naaien waar ik spulletjes in kon bewaren. Later mocht ik ook op haar naaimachine als ik grotere projecten in gedachte had. Toen ik zes jaar geleden een feestjurk voor mijzelf maakte, kreeg ik de rits er niet netjes in. Dat was voor mij de druppel: ik wilde op naailes. Omdat ik altijd al naaide voelde het een beetje vreemd maar het pakte mooi uit. Vijf jaar lang volgde ik elke woensdagavond naailessen en leerde daar de fijne kneepjes van mijn grote hobby.

Ik maak er welhaast sport van afgedankte stof nieuw leven in te blazen: een oud gordijn dat echt niet meer aan de woonmode van nu voldoet, fungeert prima als handgemaakte overall. De bleekvlekken van de zon die in het gordijn zo storen, maken het speelpak, de boodschappentas of de tipitent extra levendig. Wasbare luiers vind ik geweldig. Ouderwetse moltons dienen perfect als absorberende laag, daar kan geen nieuw gekocht hydrofielluiertje tegenop!
Naast het nieuwe leven wat ik de afgedankte textiel inblaas, is er ook nog een hoop stof met emotionele waarde. Zo repareerde ik gaatjes in een hele stapel Oililly sjaaltjes, en maakte er vervolgens 12 meter vlaggensnoer van. Mijn moeder droeg altijd enorme gewaden, lange rokken van eindeloze hoeveelheden stof. Toen ze overleed maakte ik van een ribcord rok een té schattig tuinpak voor mijn eigen kind.
Al mijn naaiwerk is maatwerk. Elk ontwerp wordt besproken en aangepast op de wensen. Naast oud textiel gebruik ik ook nieuwe biologische katoen voor projecten. Ik zeg altijd dat álles kan en tot nu toe moet het tegendeel nog bewezen worden.

In de webshop kun je de blokkenzak vinden, een handgemaakte gevoerde zak van reststof, gevuld met prachtige handgemaakte speelblokken van hout met het FSC keurmerk. De B-bag staat ook online. Te bestellen in twee maten en diverse stoffen. Ook hier is het mogelijk een tas helemaal naar eigen wens te laten maken. Zo kun je zelf stof aanleveren of de gewenste maten op verzoek aan laten passen. Voor kleding kun je contact met mij opnemen.