Prijsvraag – EERSTE VERJAARDAG!

 

De winnaars zijn bekend!! Dank jullie allemaal heel hartelijk voor het meedoen! Al na de eerste paar reacties wisten Diana en ik dat het moeilijk zou worden winnaars te kiezen. En toen er steeds meer erg leuke reacties kwamen, besloten we een shortlist (nou ja, longlist..) van favorieten te maken. Die hebben we geprint, geknipt, gehusseld en per categorie een winnaar getrokken. Zijn jullie er klaar voor? Tromgeroffel…!

FOTO: M. Molenaar 

ANEKDOTE: Ria Snijders

TIP: Esther Rensman

Gefeliciteerd winnaars! Jullie Zaaiagenda komt zo snel mogelijk jullie kant op: mail mij aub het adres waar hij heen mag! 

 

 

Op 24 januari 2020 is het een jaar geleden dat de Zaaiagenda voor de Moestuin uitkwam. De eerste druk raakte al in voorverkoop volledig uitverkocht. De tweede druk is nu voor ruim 2/3 op! Diana en ik prijzen ons dolgelukkig met zo’n onverwacht en daverend succes. Om de eerste verjaardag te vieren hebben we een prijsvraag bedacht. We geven maar liefst drie agenda’s weg! Wil je er een winnen? Lees dan verder hoe!

ANEKDOTE – We geven één agenda weg aan de persoon met de leukste anekdote over de Zaaiagenda. Gaf je er één kado en viel de persoon die hem kreeg flauw van geluk? Of redde de Zaaiagenda je leven omdat hij een kogel voor je opving? Nou ja.. Jullie gaan natuurlijk waargebeurde anekdotes met ons delen he..? Je mag je verhaal hieronder achterlaten in de reacties.

TIP – Omdat de voorraad gestaag aan het slinken is, denken Diana en ik wel eens over een derde druk. Gewoon opnieuw wat Zaaiagenda’s bestellen kan altijd, maar wat als we nou een herziene versie uit willen geven (nog niet zeker hoor!). Hebben jullie dan tips, wat zou je graag beter/anders/aanvullend zien? Of heb je een zaaischema in de agenda ontdekt dat je zelf anders zou doen? Een soort die je mist? Een tip voor wie weet ooit een herziene druk, mag je in de reacties op deze pagina achterlaten.

FOTO – En dan als laatste, heb je een mooie foto van de Zaaiagenda in actie? Op tafel tussen al je zaadjes, of in de moestuin, in de kas, op je studeertafel, op je kussen als hoogwaardige literatuur voor het slapen gaan? De maker van de leukste, gekste, mooiste of meest ontroerende foto wint ook een Zaaiagenda. Je mag één foto per persoon mailen naar info@laurabeijn.nl, dan wordt hij op deze pagina geplaatst en ding je automatisch mee naar een exemplaar van de Zaaiagenda voor de Moestuin.

SPELREGELS – Je mag met alle drie de onderdelen eenmaal mee doen, we geven maximaal één agenda weg per persoon. Je vergroot wel je winkans door zowel een anekdote als tip als foto in te zenden natuurlijk. De actie loopt van 10 januari tot 23 januari middernacht, in de loop van 24 januari worden de drie winnaars bekend gemaakt.

 

 

INZENDINGEN FOTO’S

M. Molenaar

Het weer buiten is niet veel soeps, maar binnen kun je toch al voorpret hebben met zaden, overal vandaag en zelf verzameld/geoogst.

R. Snijders

Hier is de zaaiagenda altijd in actie! Ze ligt bij ons in het lectuurmandje onder de salontafel altijd bovenop, klaar om geraadpleegd te worden. Zo gemakkelijk! Vaak, vooral in het voorjaar, heeft ze uitstapjes naar de kas :-). Onder de agenda ligt (nog steeds) de zaaikalender netjes in omslag, die toch ook soms nog wel eens dienst doet.

Een tweede agenda zou een uitkomst zijn, dan kan er één standaard in de kas blijven!

I. van der Valk

Hierbij een foto van een aubergine die ik uit de Aubergine zaden mix van Diana heb gekweekt, ik denk dat het de Matrosik is. Is hij niet enorm grappig?! Het lijkt Pinokkio wel!!

62 gedachten over “Prijsvraag – EERSTE VERJAARDAG!

 1. Ik zou heel graag een aparte bladzijde/kolom voor onze dochter erin hebben, zodat zij ook haar zaaigoed kan volgen mbv deze agenda.

 2. Tip: Ruimte voor een boodschappenlijstje zodat je kan noteren welke soorten je het jaar daarna zeker móet hebben.

 3. Graag zou ik dit mooie boekje winnen om mee aan de slag te gaan.
  In de winter is het puzzelen met wat je gaat zaaien , hoe je dat gaat doen en waar een mooie afleiding , want zaaien geeft hoop , verrassing , iedere dag iets te doen of zien . Het helpt je de weken door als je ziek blijft en geeft toch elke dag een blij moment die je dan in je tuin kunt beleven ….

  1. Beste Diana en Laura,
   Van harte met jullie moestuinagenda jubileum. Ik weet niet zeker of dit voldoet aan de beschrijving anekdote, maar goed hier komt ‘ie toch: ook ik heb al jaren last van ‘moestuinkriebels’. Ook voor mij was een eigen moestuin een droom voor als ik ooit met pensioen ga, hetgeen vermoedelijk nog een jaar of veertig gaat duren. Een moestuin is meestal toch een beetje iets wat je meestal pas doet als je wat ouder bent, en veel werk in je eentje. Gelukkig denken mijn Italiaanse collega’s hier in Eindhoven daar anders over! Zij huurden met een groep vrienden een volkstuin, maar die vrienden waren vooral geinteresseerd in het opeten van de oogst, en waren niet zo goed in plannen, waardoor er bijvoorbeeld zomaar bonen boven op radijsjes werden geplant (dat was ongetwijfeld beter gegaan als ze een moestuinagenda hadden gehad!). Nu komt er een nieuwe poging, en ben ik als georganiseerde en lichtelijk neurotische Nederlander gevraagd of ik wil helpen. Mijn droom gaat dus zomaar 40 jaar eerder in vervulling dan gepland, en ik hoef het niet eens alleen te doen! Mijn vrienden spreken geen Nederlands en vinden het lastig om goede informatie te vinden over welke gewassen groeien in ons klimaat, dus daar ga ik ze zeker bij helpen.

   1. Hoi Lieke
    Ha, mooi verhaal. Veertig jaar eerder met vervroegd pensioen, maar dan anders..
    Zet hem op komend seizoen.

 4. Beste mede-moestuinliefhebbers. Ik dacht lange tijd “Een moestuin met een kas, dat lijkt me zo geweldig! Dat doe ik als ik met pensioen ben!”. Tot er een besef begon door te dringen toen ik om mij heen ziekte zag, mensen die overlijden. Ik realiseerde me deze voor mij heel treffende spreuk “Don’t wait for a special occasion. Being alive ís the special occassion.” Ja. Die kwam binnen. Ik ben gaan sparen. Volgende week wordt mijn kas geplaatst en ik heb inmiddels een mooie kleine fijne moestuin. Hiermee eer en vier ik al het leven!

 5. Tip voor verbetering:
  Maak de losse toelichting/legenda (die nu aan een touwtje aan de agenda vastzit) met inkepingen zodat je die in de agenda kunt klemmen op de pagina waar je bezig bent of die je wilt onthouden. Met inkepingen bedoel ik dus, net zoals de pagina’s zelf zijn, alleen is de legenda-legger dan te verplaatsen. Zo heb je een degelijke boekenlegger die je niet snel kwijtraakt en het bungelt ook niet los naast de agenda. Een win/win oplossing.

  1. Hoi Lia

   Bedankt voor de tip. Ja, ik zie voor me wat je bedoeld. Zo’n bladwijzer die aan de ringband ge’klikt’ kan, toch?

 6. Allereerst van harte met jullie jubileum, wat een fantastische agenda! Ik kende ‘m eigenlijk nog niet maar aangezien ik komende maanden in mijn nieuwe tuin een moestuin wil aanleggen is deze jaaragenda zeer zeer welkom. Ik ben afgelopen twee jaar op wereldreis geweest en heb zaden meegenomen uit diverse landen wereldwijd. Tropische vruchten die het hier in Nederland waarschijnlijk niet doen, maar ook bijvoorbeeld bijzondere pompoenen en meloenen… ik ben er van overtuigd dat jullie agenda me daar zeker bij zou helpen. Hiep hiep hoera voor de zaaiagenda!

   1. Ja zeker, een heleboel en bijna allemaal met succes. Ik heb onder andere een koffieplant, ananas, citroen, dadelpalm, eucalyptus, baobab en Afrikaans droomkruid vanuit meegebracht pit/zaad tot redelijk plantje weten te kweken. Ik ben pas na mijn wereldreis actief gaan tuinieren dus heb nog niet zo veel ervaring, maar kennelijk wel groene vingers.
    De zaden die ik voor komend jaar ga kweken, naast de radijsjes en worteltjes e.d. 😉 zijn tropische vruchten zoals banaan, papaya, drakenvrucht en wat onbekende Zuid Amerikaanse soorten.
    Ik verwacht er niet veel van, dan kan het alleen maar verrassend zijn, zo spannend! Ik wil goed bijhouden wat ik wanneer zaai zodat ik hier volgend jaar ook iets aan heb.

 7. Ik ga voor de tip! Sinds kort hebben we een stukje akker, waar de buurvrouw al jaren tuiniert voor onszelf. We zijn nog beginnende tuinierders en het is de bedoeling dat de kleine Meis van 1,5 mee gaat naar de akker. Ik hoop dat ze uiteindelijk het ook zo leuk vindt om het hele proces van zaadje naar plant te volgen. En het lijkt me dan ook heel leuk als er speciaal voor haar, vooral met pictogrammen een plekje in de agenda zou zijn om het proces te beginnen en te volgen! Een zaaiagenda winnen zal zeker niet saai zijn, en erg gewaardeerd worden in ons proces tot tuinierder! En gefeliciteerd alvast!

  1. Hoi Esther

   Jaaa moestuinieren is zo leuk met kleintjes! En al veel eerder dan je denkt kunnen ze echt meehelpen. Dank voor je tip!

 8. Omdat een droom werkelijkheid wordt: per 1 maart ga ik verhuizen vanuit de binnenstad waar ik alleen een balkonnetje heb, naar een huis buitenaf met een halve hectare grond (ik kan het nog haast niet bevatten). Maar daarom dus, zou ik graag de agenda willen winnen! 🍀

   1. Nou, dat kun je wel zeggen! Het wordt niet helemaal moestuin hoor, een deel wordt voedselbos(je), met een bijenhaag eromheen. Moestuin, kruidentuin, geodome… grootse plannen. Ons paradijsje.

 9. Leuk hoe praktisch jullie agenda gemaakt is! Complimenten! Ik ben net van de randstad naar het oosten verhuisd en zit nu met een hele lege tuin van 1000 M2. Ik kan wel wat tips gebruiken om een goede moestuin te starten. We hebben er zin in om aan de slag te gaan.

  1. Hoi Rosalie
   In de Zaaiagenda staan veel tips ja. Leuk, succes met het opstarten van de moestuin!

 10. Ik werk al 13 jaar in een zorginstelling waar mensen met autisme wonen en werken. Een groep van 8 mensen werken bij mij in de tuin. Wij onderhouden het groen en jawel… we hebben een mooie moestuin! Toen we er mee begonnen hebben we een jaar of wat aangerommeld. Een boekje hier, een artikel daar… Dat moest anders, zeker gezien onze doelgroep. De clienten waren voor een website, dat is hipper dan een boek, dus op zoek naar een website. Een site die overzichtelijk is, leuk is om te lezen, foto’s heeft als voorbeeld en met ook nog allerlei handige tips. Na een tip van een tuinder kwamen we op Diana’s mooie moestuin uit. De naam sprak direct aan en ja hoor! Super duidelijk, mooie foto’s, handige tips uit eigen ervaring en nog veel meer. Al lang voor de tijd van Pokon maken wij gebruik van deze prachtige en steeds uitgebreidere website. De zaaikalender hangt uitgeprint en gelamineerd in de kas en er lag een schriftje naast met daarin ons logboek.
  En ineens kwam daar een gerucht…. na zo veel jaar… Niet een boek.. nee nog veel beter!! Een zaaiagenda! Alles wat wij zelf gebruikten, maar dan in 1 en nog wel van de website die wij dus al, ik denk 8 jaar, als onze tuinbijbel gebruiken!!!!
  Die moeten we hebben!! Dus wij.. wachten tot eindelijk bekend werd wat de agenda ging kosten en zodra hij in de webshop verscheen een aanvraag gedaan bij onze teamleider. en wachten….. en wachten…. Toch maar eens vragen waarom het zo lang duurt! Oooohhhh…. heeeeelemaal vergeten… zucht… Welke agenda ook al weer?? Affijn, aanvraag gedaan bij de financiele dienstverlening en dan weer wachten…. en wachten…. en wachten…. Na 3 hele lange weken wachten op het verlossende woord, kregen we dan toch eindelijk groen licht om de agenda te bestellen!!! YESSSSS!!!! Dachten we…
  Want de agenda was uitverkocht! Je begrijpt natuurlijk wel hoe groot de teleurstelling was.
  Nou ja… Dan maar weer blaadjes van de website uitprinten.
  Maar dan ineens! Daar is ie weerrrrrrr!!!! Inmiddels kunnen we nu aan een secretaresse doorgeven wat we willen hebben en zij besteld het voor ons. Je raad het al… even wachten…. nog even wachten…. En als we dan gaan bellen, blijkt ze op vakantie te zijn…. Pfff…. nog maar even wachten dan…
  Afgelopen maandag was zij er weer en ‘s middags ontving ik een e-mail. Ja hoor! Ik krijg de bevestiging dat ze hem besteld heeft! Of… toch.. niet…
  Nope… Want de zaaiagenda is niet te koop bij Bol en dus kan ze hem niet direct bestellen. Ze heeft me wel een lijst gestuurd met 5 alternatieven en de vraag ” Wellicht zijn een van deze ook goed?” NEE!!!! DAT ZIJN ZE NIET!!! Maar leg dat maar eens uit aan een secretaresse!!
  Hopelijk komen we via deze fantastische mogelijkheid dan eindelijk wel aan de zaaikalender van onze tuinbijbelwebsite!!!

 11. Ik kwam met een ouder baasje aan de praat en zo bleek hij een moestuin te hebben. De communicatie gaat wat lastig wat hij praat nogal binnensmonds 😁 Ik kreeg wel eens een bosje peterselie of pompoen mee.
  Helaas zit ik nu in een traject voor mijn gezondheid maar hij heeft mij een paar vierkante meter aangeboden om te mogen gebruiken, hoed voor mij om fysiek wat bezig te zijn 🙂.

  Ik weet er allemaal nog niet veel van en groene vingers heb ik nog niet. Met jullie agenda kan ik dat als leidraad nemen, ik zou er erg blij van worden en een extra zetje om aan de slag te gaan!

 12. TIP: ik heb de agenda nog niet dus ik weet niet zeker hoe de andere maanden eruit zien, maar als ik zaadjes ga planten probeer ik altijd in mijn agenda te zetten wanneer ik de volgende actie moet plannen. Bijvoorbeeld bij bonen erinzetten dat ze nog verspeend moeten worden en die en die maand of bij zoveel cm. Maar met herinnering? Misschien kan je in de vakjes met iconen ook de vervolgmaand/stap aangeven? Dus als voorbeeld bij de citroengras in begin januari, een icoon zetten van MRT en verspenen of MRT uitplanten?

  1. Hoi Rosanne

   Verspeen- en uitplanticonen..! Dat is een mooie tip en vast een enorme puzzel.. Dank voor het meedenken!

 13. Tip:
  Heb helaas nog geen agenda in beheer😉. Dus geen foto of anekdote.
  Maar na het inzien van de eerste 15 pagina’s heb ik de volgende tips: ( mocht het er niet gewoon al in staan)

  Tip 1:
  Zitten er blanco pagina’s in?
  Ik ben fan van plannen in de winter, wat ga ik komend jaar eten…uhh zaaien en hopelijk oogsten. En teken dat dan het liefst uit. Maak dan een plattegrond van mijn kas en tuin en bekijk wat ik waar ga zetten.

  Tip 2.
  Staan er tips in over welke groenten/kruiden/bloemen niet goed of juist wel goed naast elkaar kunnen staan?
  Zo lees je wel eens over afrikaantjes tegen.. ( luizen? Ben even kwijt waar het goed voor was)

  Tip 3.
  Staat er ergens vermeld hoe de plant groeit? Ik had vorig jaar grote moeite met bijv. Rucola sla, ik zaaide, en oogstte maar kon niet echt ontdekken wanneer ik nu weer opnieuw moest zaaien wilde ik het regelmatig kunnen oogsten.. ik zat dan met weken veel te veel sla om te oogsten.. en dan met weken niks…..

  Tip 4.
  Ik heb eigenlijk geen idee van welk soort papier het is gemaakt.. maar als het geplastificeerd zou zijn is het vocht bestendig en zou je er met een whiteboard pen aantekeningen in kunnen maken die het jaar erop zou kunnen wissen/aanpassen.
  En ja plastic is slecht voor het milieu, maar gaat het wel langer mee… Dat zou dan weer beter zijn voor het milieu… Toch?!

  Hopelijk hebben jullie iets aan de tips.
  En hoe dan ook ga ik dit jaar de agenda bemachtigen!! ( Hoop ik) twijfel even of ik de verbeterde versie af moet wachten als ik niet win…. Maar aan de andere kant… Als die er niet komt ben ik weer te laat voor deze druk…
  Moeilijk hoor !! Haha

  1. Hoi Ilse

   1. Blanco niet, aanteken ruimte wel!
   2. Nee, vrienden en vijanden benoemen we niet nee.
   3. Nee, ook niet. Dat zou toch richting oogst-icoon/info gaan he?
   4. We hebben de agenda laten drukken op gerecycled papier. Herschrijfbare aanteken ruime is ook een leuke tip!

   Dank voor het meedenken!

 14. Wauw, wat zou ik deze agenda graag winnen … elk jaar denk ik nu al, ik wil beginnen ! maar dat is natuurlijk veel te vroeg … met als gevolg dat ik daarna weer veel !!! te laat ben. En de oogst helaas achterblijft. Wat zou zo’n agenda dan helpen met wanneer ik eindelijk “los”kan !

  1. Hoi Jolanda

   Hihi ja, dat klinkt wel alsof de Zaaiagenda zou kunnen helpen de planning te optimaliseren 😉

 15. Hoi Diana en Laura, Mijn tip: ik zou graag in de agenda kunnen terugvinden hoe land de zaden houdbaar zijn (zal ik de laatste opmaken of kan ik ze volgend jaar nog gebruiken?), hoe lang de kweekperiode is (wanneer kan ik oogsten?) en of het gewas tegen vorst kan of daarvoor moet worden geoogst.

 16. Hoi Diana en Laura,

  En dan de anekdote: dit jaar voor het eerst een echte moestuin, na jaren kweken in potten op het terras. Maar wat een enthousiasme! De raapstelen waren favoriet bij de rupsen, die aten de helft van de oogst op. De wortels zijn ten prooi gevallen aan de muizen. En de boerenkool en de paksoi? Die verdwenen vanmorgen in de buik van een hongerig schaap dat had ontdekt dat ze over het hek kan springen…. (meestal is ze echt heel lief hoor). De zaaiagenda moet komend seizoen mijn redding worden, door meer opbrengst hopen we komend jaar genoeg oogst te hebben voor alle hongerige mee-eters en zelf ook nog te kunnen genieten van verse groente uit eigen tuin!

  1. Mijn tip: maak een losbladig systeem van de agenda, zo dat het in een multomap past. Ik kan dan per jaar losse pagina’s toevoegen over wat ik plantte, waar en de voortgang ervan en tegelijk de info ernaast checken. Volgend jaar opnieuw etc.

 17. Mijn tip is wetenschappelijk. Als Diana iets probeert plant dan iets in twee bakken ( een mét en een zonder ) zodat op de foto te zien is wat het verschil is. Diana heeft dit wel eens eerder gedaan met tomaten. Grappig maar de beelden vergeet je niet zo gauw. En deze plaatjes zijn leuk op de website.

  1. Hoi Petra (leuke achternaam voor een moestuinierster!)

   Twee bakken, een mét en een zonder.. met en zonder wat? Of lees ik nu slecht?

 18. Ik zou graag kans maken op een mooie moestuin agenda! Ik heb dit jaar een goed tuinjaar gehad maar het was erg rommelig met de planning. Met de agenda kan ik veel kennis opdoen aangezien ik pas 17 jaar ben en de agenda kan mij dan dingen leren en structuur geven! Heb een paar jaar ervaring maar met deze agenda wordt het een top jaar!

  1. Hoi Mark
   Wat leuk dat je mee doet met onze wedstrijd.
   En super dat je op deze leeftijd al zo’n enthousiaste moestuinierder bent!

 19. Tip: Allereerst de agenda is top! Veel plezier van gehad vorig jaar!
  Wat mij erg handig lijkt in de agenda, als per soort per periode staat aangegeven of het de 1e keer is dat je de soort kan kweken dat jaar of de laatste keer. Soms zit je weer best veel heen en weer te bladeren: kan ik nog eerder zaaien, of later, heb ik deze soort ook al gezien een periode eerder, kan het over een maand ook nog…

  1. Hoi Bert

   Bedankt voor de tip en voor het compliment.
   Dat heen en weer bladeren ken ik, vooral van de laatste correctie ronde toen Diana nog 2974627569374275 wijzigingen had en ik op moest zoeken of die soort nog voor kwam of niet.
   Maar.. toen had ik het register nog niet af. In jouw agenda staat deze wel, heb je daar niet wat aan om makkelijk te zoeken of een soort nog voorkomt?

 20. Anekdote: Er was eens een meisje dat al lang droomde van een mooi huis met uitzicht op groen en plek voor een mooie moestuin. Ze tuinierde al jaren in een vierkante meterbak. Dat leverde genoeg op voor zomerse salades, maar haar groene vingers jeukten. Op een dag werd haar droom werkelijkheid: een mooi huis, groen uitzicht en plek voor een ruime moestuin. Het meisje had al een verzameling moestuinboeken staan die zij nog eens nalas. Een plan werd gemaakt, het grasveld afgedekt met karton en stro. Ze bestelde biologische zaden en zit nu op haar groene vingers om niet alvast van alles voor te zaaien.
  Een zaaiagenda, die zou het meisje goed kunnen gebruiken voor haar nieuwe moestuin. Zou ook deze droom uit kunnen komen?

 21. Hallo, ik ga ook voor een tip.
  Zou het mogelijk zijn de buitenkant te plastificeren omdat je bij het zaaien vaak bezig bent met aarde en water en dat het handig zou zijn dat je de buitenkant even kan afwrijven ipv dat het vuil er voor goed aankleefd.

  1. Hoi Barbara

   Bedankt voor de tip! De kaft van de Zaaiagenda plastificeren.. dat is mogelijk ja, dat ís zelfs zo!
   De proefdruk had dit niet en die werd toch gauw lelijk. Dus om de Zaaiagenda zo lang mogelijk mooi te houden hebben we er voor gekozen de kaft te laten lamineren.

 22. Met de agenda zou ik eindelijk een jaar niet te laat zijn met zaaien. Of er in de herfst achter komen dat het te laat is om nu nog wat uit te doen op wintergroente…

  1. Hoi Mirte

   Bedankt voor je inzending! Ja, daar is hij nou precies handig voor!! Hier ligt hij altijd open op de periode die het is, super handig, je doet ook nog zaai-inspiratie op op deze manier.

 23. Hallo Laura en Diana.

  Ik heb geen anekdote over de zaaiagenda, geen foto of iets anders, want ik heb de zaaiagenda nog niet. Na al een paar jaar de blogs van Diana lezend, ga ik de komende weken proberen of ik ook voor een moestuin in aanmerking kan komen. Wat heb ik er zin in. Zoveel zaden verzamelt. De herinneringen aan de moestuin van mijn pake en mijn vader. Later bij mijn ouders zelf in de tuin. Leren van wanneer zaaien, wanneer snoeien, waar en hoe planten wel of niet samen. Mijn vader zei altijd met sommige planten is het net als mensen, die moet je niet bij elkaar zetten…… Het altijd gehoord en gezien te hebben wil nu eindelijk na jaren het zelf gaan doen. Met alle mooie en liefdevolle herinneringen.

  En een.tip: bij de volkstuinen waar ik altijd langs fiets, heeft een eigenaar een soort gordijnen van ondoorzichtig plastic voor de ramen van de kas gespannen. Hij kan ze aan de kant schuiven als het bewolkt is, maar er voor schuiven als het zonnig is. Het is met dat geplastificeerde ijzerdraad en met die dopjes. Naam is mij even ontschoten. Iedere keer als ik er langs fiets vind het een ingenieus systeem.

  1. Hoi Ineke

   Mooie tip, dank je wel! En hopen dat je niet op eindeloze wachtlijsten voor een moestuin terecht komt.. Succes!

 24. Hallo Diana en Laura,
  Allereerst gefeliciteerd!
  Anekdote: Ergens eind augustus had ik een dagje gepland om in de kas te gaan zaaien. Mijn kleindochter van bijna twee jaar gaat met opa kleuren, dus ik heb de tijd. Met mijn kratje zaden loop ik naar de kas. Ik zet de krat op de werkbank…. Nee hè, zaaiagenda vergeten. Nu heb ik best een grote tuin en het is een stukje lopen naar de kas (en moestuin), dus dan maar op de gok zaaien? Nee! Natuurlijk niet. Ik loop de kas uit richting huis en wie komt daar aangedribbeld, mijn kleindochter met in haar minihandjes een voor haar veel te grote en zware zaaiagenda. Als ze bij me is zegt ze: oma (hijghijg) oma (hijghijg) BOEK (hijghijg). Ja, ze weet al dat de zaaiagenda en oma onafscheidelijk zijn!
  Een tweede zaaiagenda zou hier een vaste “stek” krijgen in de kas. Dan zou ik hier ook de notities over de kas(gewassen) apart in kwijt kunnen.
  Groetjes,
  Ria

 25. Bij mijn ingezonden foto stond na de begeleidende tekst ook een tip die waarschijnlijk hier thuishoort!
  Bij deze: Om alles overzichtelijk en in een item bij de hand te hebben lijkt het me handig om bv. achterin een uitvouwbaar blad te hebben waar je het tuinplan kunt tekenen en invullen. Zelf doe ik dat altijd met potlood zodat het steeds aangepast kan worden. Om een zadenlijst te maken kan dit systeem ook van toepassing zijn. In één greep alles bij de hand lijkt me reuze handig.

  Hartelijke groet,
  Marijke

  1. Hoi Marijke

   Dank voor het plaatsen van de tip (én voor de foto!).
   Meer aanteken ruimte, wellicht ook blanco papier, niet aan de periodes vast maar achterin zijn tips die meerdere keren langskomen. Fijn om te weten dat daar behoefte aan is!

 26. Een tip:
  Ik zou het handig vinden als er achterin bij de alfabetische lijst met groenten, fruit en kruiden een derde kolom bij zou komen met de specifieke meststof waar de betreffende soort speciaal behoefte aan heeft.

  1. Hoi Ria

   Ja, dat zou handig zijn. Meer informatie over de soorten zou wel wat zijn he..?
   Bedankt voor het mee denken!

 27. Wat een geweldig idee: een zaaikalender; ik kende die van Maria Thun, maar die me iets te reli, en ik ken die van VELT; ook best goed maarreh . . . om kort te gaan: ik werk als vrijwilliger in een prachtig moestuinproject, waar met vrijwilligers groenten (en fruit) worden gekweekt voor mensen die van een smalle beurs moeten rondkomen; voor die groep zijn onze producten gratis af te halen, op ‘indicatie’ van maatschappelijk werk bijvoorbeeld. Omdat we met veel (zo’n 30!) vrijwilligers werken, en er bovendien altijd mensen uit het AZC (Asielzoekerscentrum) en 2 klassen van basisscholen in de wijk met ons mee tuinieren is het grote struikelblok altijd: hoe houden we het georganiseerd! Want je wil niet dat de ene groep de zaailingen van de andere onderschoffelt . . .
  Ons (uniek in Nederland) concept staat altijd open voor verbeteringen en de zaaikalender van Diana en Laura zou daarbij ontzettend handig kunnen zijn! En ik weet dat jullie een goed-door-het-jaar-heen plan hebben, want prive volgde ik enkele jaren Diana’s mooie Moestuin; wat ik nu aan enkele van onze vrijwilligers doorstuur.
  De naam van ons project: Stichting Gemeenschapstuin CitySeeds in Middelburg.

  1. Hoi Martha

   Dat klinkt als een prachtig project. Wat een berg vrijwilligers! Heerlijk hoe jullie zo allerlei mensen met elkaar verbinden en voorzien van verse groenten. Super!

 28. Ik zou graag een paar extra notitiebladen extra willen hebben. Ik en mijn 2 kinderen hebben elk een moestuintje en nu doen ze hun best hun aantekeningen tussen de mijne te zetten, incl plan van hun opzet.

Reacties zijn gesloten.